Home

Zoekhulp aan de hand van de paardenbloem

U kunt zoeken op de officiële botanische naam (Taraxacum officinale Wiggers s.s.), op de officiële Nederlandse naam (paardenbloem) of op een volksnaam als het vlaamse pissebloem. Waarop u wilt zoeken kunt u met het eerste pop-up veld regelen. Met de tweede popup zijn enige zoekopties instellen die voor zichzelf spreken. De snelheid van de zoekactie gaat echter sterk omhoog als u kiest voor de zoekoptie "begint met".

Een geslaagde zoekopdracht resulteert in een lijst met treffers. De opzet van deze lijst, de volgorde van de getoonde velden, hangt af van het type zoekactie.

Men kan in deze lijst altijd doorklikken op de nederlandse plantennaam (gewone paardenbloem) voor een taalkaart met daarop de 11 meest voorkomende volksnamen, gevolgd door een woordenboekartikel (materiaalbasis) over deze plantennaam. Per plant staan alle aangetroffen en gelokaliseerde volksnamen beschreven. Tenslotte krijgt u een lijst van gebruikte bronnen.

Men kan meestal doorklikken op de botanische naam (Taraxacum officinale) naar het Berkeley Digital Library Project CallPhotos voor één of meerdere foto's van de desbetreffende wilde plant. Geen garantie, deze database wordt niet door ons onderhouden.

Met tooltips op de links wordt aangegeven wat u kunt verwachten als u er op klikt.

Door vanuit het woordenboekartikel te klikken op de volksbenaming (pissebloem), krijgt u een pagina met daarop altijd een taalkaart van deze volksnaam (ongeacht het aantal treffers). Daaronder een lijst met alle opgaves, plaatsen, kloekecodes, bronnen en dateringen. Door op de lijstkopjes te klikken krijgt u een andere sorteervolgorde.

Tussen de verschillende paginas zijn nog veel meer verbindende links gelegd.

Maar de zoekactie zal waarschijnlijk meestal als volgt verlopen:

schema zoeken

Maarten van der Peet