Home

Technische ondersteuning

In de PLAND wordt gebruik gemaakt van het fonetisch schrift om opgaves van informanten te transcriberen. Wij hebben ervoor gekozen om fonetische tekens via Unicode entities te tonen. Om die fonetische weergave goed te kunnen bekijken kan het nodig zijn om uw computer aan te passen.

Wat heeft u nodig om deze tekens correct te kunnen zien?

  1. een recent computersysteem met ondersteuning voor Unicode. Macintosh OS X, Windows XP, Windows 2000 en Linux kunnen het zeker aan. Andere systemen kunnen in zoveel aspecten van elkaar verschillen dat er niet bij voorhand iets zinnigs over te zeggen valt. Proberen dus.
  2. een unicodefont waarin de IPA (International Phonetic Association) karakters zitten. 'Arial Unicode MS' en 'Lucida Grande' worden bij respectievelijk Windows XP en Mac OSX geleverd. Ook kunt u Doulos SIL Regular gratis verkrijgen op de website van SIL.
  3. een browser die unicode ondersteunt. Onze ervaring is dat Safari het beste onder Mac OSX werkt. FireFox genereert wel de IPA accent marks maar zet ze niet correct boven de karakters.

Uitgebreide informatie over unicode en de ondersteuning in diverse browsers is te vinden op de paginas van Alan Wood Ook Phonetic Transcription for the Web biedt de nodige informatie

Om te kijken of uw unicode ondersteuning al werkt zonder verdere configuratie kunt u Allan Wood's IPA testpagina bekijken.

Verdere ondersteuning kunnen wij niet geven.
MvdP